Добре дошли, Гост
Моля влезте или се регистрирайте.    Забравена парола?

Проблемът за рядко разположените кули и липсващите
(1 разглежда(т)) (1) Гости
Отиди най-отдолуСтраница: 1
ТЕМА: Проблемът за рядко разположените кули и липсващите
Проблемът за рядко разположените кули и липсващите 14 Години, 2 Месеца Карма: 0
Невероятно. Най- после нещо смислено по въпроса. Заради тази тема ме изхвърлиха от форум "Бойна слава". Твърдяха, че стената е издигната не за защита, а за да вдъхвала респект в чуждите делегации. Обосноваваха се на "много разредените кули". Като им се опънах на "светилата" от форума по въпроса и ме изхвърлиха. Незнам защо се мислят за много компетентни. Защо не им я публикуваш във форума тази статия, та да им се налее малко знание на "компетентните личности във техния форум".
Извинявай, че се обръщам във форма "Ти", а не "Вие", но предполагам, че форума е неофициален.
А какво мислиш за старобългарските лъкове? Дали наистина са били с 3 пъти по- голяма далекобойност от византийските?
tyrsa4a
Fresh Boarder
graph
Изключен Вижте профила на потребителя
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.

Отг:Проблемът за рядко разположените кули и липсващите 14 Години, 2 Месеца Карма: 0
Е, може би не трябва да съдиш толкова строго колегите от Бойна слава, някои от които са добре подготвени по темата (например с г-н Гладиатора сме колеги от Великотърновския университет ) Те просто цитират мнението на покойния Р. Рашев, който навремето представи така добре този проблем. Но ти си прав - една крепоста стена дълга с километри не се издига така само за престиж, и по някакъв начин се е използвала. А дали това е ставало по предложения от мен начин - ще се реши в спора и дискусията, която надявам се предстои
П.П. За съставния лък за който питаш - едва ли без да имаме оригинален достигнал до нас екземпляр - може да съдим за неговата по-точна далекобойност. А и тук има значение и точността, скоростта и пробивната мощ на изстрелваните стрели, както и съответната защита срешу тях от страна на нападателите - което усложнява нещата.
tukidid
Administrator
graphgraph

Отг:Проблемът за рядко разположените кули и липсващите 14 Години, 2 Месеца Карма: 0
www.archerybg.com/history1/35-bulgarianbows/45-bulgarianbows

А за това какво мислиш?
tyrsa4a
Fresh Boarder
graph

Мисля, че въпросният г-н Александров малко се е поувлякал тук във превъзнасянето на нашето военно изкуство И като виждам, че имаш интерес към този въпрос - бих те посъветвал да погледнеш написаните професионално неща по въпроса - като работата на Валери Йотов върху старобългарското въоръжение - в която става ясно какво всъщност имаме открито от такива лъкове.А като няма сигурни данни върху които да стъпим - можем лесно да се изкушим да пишем какво ли не хвалебствия, водени от светли патриотични чувства То със сигурност този лък е бил добър - но явно противниците ни са имали подходяща защита срешу него, или дори са го използвали активно, щом не сме ги разбивали във всяка битка.
tukidid
Administrator
graphgraph

Имам книгата на Валери Йотов. Ще прегледам за лъковете.
tyrsa4a
Fresh Boarder
graph

Отиди най-отгореСтраница: 1

Дарение

Вашата подкрепа е важна за научното реконструиране на българската древност!
Currency:
Amount:
Нека заедно направим невъзможното възможно.