Сюлейманкьойския надпис на хан Омуртаг
Вторник, 06 Април 2010 14:40

Надписът е изсечен върху голяма, разцепена днес на две мраморна колона със запазена височина 1.45, ширина 0.81 и дебалина 0.48 м. Според жителите на с. Сюлейманкьой (днес с. Сечище до град Нови Пазар), тя е била пренесена от развалините на дворците в Плиска.Сега от обширния някога надпис са запазени напълно или частично 17 реда текст, който, според издаването му от В. Бешевлиев с известни допълвания гласи (Бешевлиев 1992: 164-173):
...съобщение...и изпратиха...сключиха мир за 30 години. Първата от уговорените 11 глави се отнася до земята. Тя трябва да бъде от Девелт до Потамукастел (?) и между... (двата Авролева?), и до многото мостове, и между Валзина и Агатоники..., и до Констанция, и до Макри ливада... и до планината... Дотам стана определянето на границата. Втора глава за славяните, които са под императора: те трябва да останат така, както бяха заварени, когато започна войната. Трета глава за останалите славяни, които не са подчинени ... (на императора?) в крайбрежната област: той ще ги върне в селищата им. Четвърта глава за пленените християни и за заловените..., а за турмарсите, спатариите и комитите: ще даде..., а за обикновената войска душа срещу душа. За заловените извън крепостите ще даде два (или две хиляди?) бивола, ако...селата. Ако е избягал стратег…

продължава>
 
Именник на българските князе
Четвъртък, 18 Март 2010 14:32
Авитохол живя 300 години. Родът му Дуло, а  година му  дилом твирем.
Ирник живя 150 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем.
Гостун бидейки наместник 2 години. Родът му Ерми, а годината му дохс твирем.
Курт държа 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Безмер 3  години. Родът му Дуло, а годината на този шегор вечем.
Тези петима князе държаха властта от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава княз Исперих. Същото е и досега.
Исперих княз 61 години. Родът му Дуло, а годината му верени алем.
Тервел 21 години. Родът му Дуло, а годината му теку читем.
....................................................твирем
.............28 години.Родъут му Дуло, а годината му дван шехтем.
Севар 15 години. Родът му Дуло, а годината му тох алтом.
Кормисош 17 години. Родът му Вокил, а годината му шегор твирем.
Този княз измени рода Дулов, тоест Вихтун.
Винех 7 години. Родът му Укил, а годината му имен шегор алем.
Телец 3 години. Родът му Угаин, а годината му сомор алтем.
И този заради друг.
Умор 40 дни. Родът му Укил, а годината му дилом тутом.

 

 
Търновски надпис на хан Омуртаг
Четвъртък, 18 Март 2010 14:39
Omurtag Кана сюбиги Омортаг, обитавайки  стария си дом, направи преславен дом на Дунава и по средата на двата всеславни дома, като измери, направи в средата тумба и от средата на тази тумба до стария ми дворец има 20 000 оргии, и до Дунава има 20 000 оргии. Самата тумба е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа  това, да си спомня за този, който го е направил. А името на владетеля е Омортаг, кана сюбиги. Нека Бог да му даде да живее сто години.

Бележка:  „Тумба” от надписа може да означава гробница, могила или друго съоръжение с възможно кръгла форма.
 
Търновски надпис на цар Иван Асен II от 1230 г.
Четвъртък, 18 Март 2010 14:45
nadpis-I.A В лето 6738, индикт 3. Аз, Йоан Асен, в Христа бога верен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асен, създадох из основи и с живопис украсих докрай пречестната тази църква в името на Светите 40 мъченици, с чиято помощ, в дванадесетата година от моето царуване, в която година се изписваше този храм, излязох на бран в Романия и разбих гръцката войска и плених самия цар кир Теодор Комнин с всичките му боляри, а цялата земя от Одрин до Драч завладях – гръцка, още арбанаска и сръбска. Фръзите владееха само градовете около Цариград и самия този град, но и те се подчиняваха под десницата на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мен прекарваха дните си, защото така повели Бог. Понеже без него нито дело, нито слово се извършва. Нему слава във вековете. Амин.

Бележка: С названието фръзи средновековните българи са наричали католиците -жители на Западна Европа – в случая участниците в Четвъртия кръстоносен поход създали Латинската империя през 1204 г.
 
Реликвиарен кръст-енколпион с надпис на цар Георги Тертер
Сряда, 24 Март 2010 14:34
Кръстът се съхранява в съкровищницата на манастира Ватопед, Атон. Изработен е от позлатена мед, като се състои от две половини, които, свързани шарнирно оформят кръстовидна кутийка. Нейната вътрешност е разделена с преградки на отделни отделения, в които са били слагани различни реликви като частица от Светия Истински Христов Кръст и мощи на избрани светци. Лицевата страна на кръста е богато украсена с аметисти и перли. На обратната страна е гравиран 23 редов среднобългарски надпис:
От кръстния знак се страхуват варварските пълчища, защото чрез него те са побеждавани и твърдо прогонвани. Триблажено и трилюбиво (кръстно) дърво, бъди ми покровител в битките, защитник в бедите, на мен, Георги Тертер, властващ сред царете, защото ти си господството на царете и крепост на вярващите.
продължава>
 


Възстановки

  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Дарение

Вашата подкрепа е важна за научното реконструиране на българската древност!
Currency:
Amount:
Нека заедно направим невъзможното възможно.