Неделя, 10 Януари 2010 10:04

qvor Здравейте. Казвам се Явор Василев и съм археолог, а в следващите редове можете да научите нещо повече за мен. Роден съм във Варна през 1972 г., като израснах и учих (с променлив успех) в същия град. През 1997 г. завърших специалност история във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, с дипломна работа на тема “Крумовият дворец в Плиска и източните влияния в старобългарската монументална архитектура”.

От следващата година имах удоволствието за два семестъра да бъда хоноруван асистент по средновековна българска история в едно от новите многообещаващи висши училища на Родината, а именно Варненския Свободен университет “Черноризец Храбър”. Впоследствие, след конкурс в края на 1999 г., бях избран за редовен докторант в Секцията по средновековна археология на Археологическия институт с музей при БАН. Там, през следващите четири години, с общо взето бурен ентусиазъм, написах дисертационния си труд на тема “Крепости и крепостно строителство между Дунав и Стара планина през XI-XII в.”, с научен ръководител д-р Ж. Аладжов, дисертация, която защитих успешно през есента на 2004 г. От тази година същият учен ми гласува доверието си да бъда заместник ръководител на един от проучваните от него археологически обекти, а именно “Преславска патриаршия - юг” във Велики Преслав, какъвто съм всяка година и досега. С това, както и с участие в работата на някои други археологически обекти, поне засега в общи линии се изчерпват и професионалните ми ангажименти в областта на отечествената археологическа наука, като се опитвам да оползотворя оставащите по-свободни есенно-зимни месеци от годината в разработване на някои проблеми на средновековната българска археология и история.

И тъй, надявам се, че така накратко изложеното ми битие до момента е достатъчно като информация, като със сигурност много по-пълна картина за досегашните ми трудови успехи (а недай Боже някаде и провали), любознателният посетител на настоящия сайт би могъл да получи от представените тук научни и художествени произведения. Пожелавам Ви приятно запознаване с тях.

 

 

Възстановки

  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Дарение

Вашата подкрепа е важна за научното реконструиране на българската древност!
Currency:
Amount:
Нека заедно направим невъзможното възможно.